För dig som villaägare är det sällan varken svårt eller kostsamt att mäta radonhalten i din bostad på egen hand.
Mätsäsongen för radon är den 1 oktober till 30 april.
När du får ditt mätpaket så medföljer det instruktioner om hur du placerar dina spårfilmsdosor korrekt, inloggning för uppgifter om mätningen och ett returkuvert för spårfilmsdosorna.
Inför en bostadsaffär så har köparen ansvaret att kontrollera om det finns någon radonmätning utförd och säljaren har ansvaret att upplysa om det finns någon tidigare mätning utförd.
Radon räknas normalt inte som dolt fel.
Tiden kan vara knapp i en bostadsförsäljning och en korttidsmätning med spårfilmsdosor användas i 7-10 dagar alternativt 2-dagars mätning med radonloggers för att få en uppskattning av radonhalten i bostaden. Skulle det påvisa högre radonhalter rekommenderas det att en radonbesiktning utförs för att kartlägga radonproblematiken och få en prisbild för de åtgärder som kan tänkas att behöva utföras.
Kontakta oss här så hjälper vi dig!
Du som hyresvärd eller bostadsrättsförening har ansvaret för radonhalten i bostäderna enligt miljöbalken kap9. Se Miljöbalken.
För lägenhetshus rekommenderar vi att samtliga lägenheter på markplan mäts oavsett om det är platta på mark, krypgrund eller källarplan.
För det övreplanen ser vi helst att minst 30% av lägenheterna mäts med fokus på högrisk lägenheter exempelvis lägenheter som angränsar till hiss eller vertikalt gående schakt från mark/källarplan.
Radhus rekommenderar vi att samtliga mäts och en mätintervall för alla bostäder på 5år eller vi ombyggnation/renovering som påverka radonhalten i bostaden.
Se Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för mätning i bostäder.
På arbetsplatser så har arbetsgivaren ansvar att göra en riskbedömning för arbetstagarnas radonexponering.
Att gissa sig till vad sina anställda exponeras ser vi som i princip omöjligt och ända riktiga vägen att gå är att börja med en långtidsmätning.
Det som skiljer sig från en bostadsmätning är att varje spårfilmsdosa räknas som ett årsmedelvärde.
Vid ett uppmätt värde på över 200 Bq/m³ på en arbetsplats med tidsstyrd ventilation kan man göra en uppföljande mätning med en radonlogger för att beräkna ut ett nytt korrigerat årsmedelvärde som mer representerar radonexponeringen under arbetstiden.
För arbetsplatser finns det ett hygieniskt gränsvärde på 0,36 MBqh/m³ vilket motsvarar 200Bq/m³ över ett normal år på 1800 arbetstimmar . Om en arbetstagare löper risk att exponeras över 0,72 MBqh/m³ vilket motsvarar 400 Bq/m³ över ett normal år och då har verksamheten anmälningsplikt till strålsäkerhetsmyndigheten. E-tjänst för in rapportering finns här.
Se Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för mätning på arbetsplatser.
Se Arbetsmiljöverket hygieniska gränsvärden
Kontakt oss via formuläret eller på Adam.Nilsson@radoninspektion.se så hjälper vi dig.
Övrig läsning
Nationell handlingsplan för radon
Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för mätning på skolor och förskolor