När det kommer till att sanera en fastighet så kan det se olika ut beroende på var radonet kommer ifrån.
Vanligtvis rekommenderar vi att arbeta stegvis från en åtgärdsplan efter en radonbesiktning.
Först kollar vi om det är radon från byggnadsmaterialet eller om det är radon från marken så tittar vi på möjligheter att täta bort det som är möjligt och rimligt.
Vanligt förekommande otätheter kan vara runt inkommande vattenrör, elkablar och även brunnar för renspunkt till avloppet med öppen grusbädd i.
Det kan vara svårt att komma åt alla in läckage som behöver tätas då kan en radonsug vara ett utmärkt alternativ och har oftast väldigt bra effektiv genom att skapa ett undertryck under betongplattan och vädra bort radonet innan det kommer in i fastigheten.
Vi ser över funktionen på ventilationen så att det fungerar som det ska.
Ibland kan det exempelvis behövas kompletteras med friskluftsventiler om det är självdrag eller se över drifttider om det är ventilation med tidskanaler för att sänka radonhalten.
Kommer radonet från byggnadsmaterialet är det ytterst viktigt att fastigheten erhåller god luftomsättning.
En fastighet på krypgrund kan åtgärderna se olika ut beroende på krypgrundens uppbyggnad och om det är ett helt stängt utrymme eller delvis öppet.
En förstärkning av ventileringen kan behövas alternativt så kan en lösning med avfuktare ses över.
I många fall kan det behövas utföras flera olika åtgärder för att få bukt med radonhalten då den kan påverkas av flera faktorer.
Kontakta oss för en besiktning och ett åtgärdsförslag så hjälper vi er.
För arbetsplatser, bostadsrättsföreningar och hyresvärdar som har avtal eller dylikt med entreprenörer så samarbetar vi gärna med dem.